Als je last hebt van buikpijn dan kan dat betekenen dat je iets verkeerds hebt gegeten, het kan ook chronisch zijn en duiden op een darmontsteking. Het is daarom aan te raden dat je niet rond blijft lopen met buikpijn. Steeds vaker hoor je dat mensen klachten hebben en er mee rond blijven lopen, maar dat is niet de bedoeling. Je moet er wat aan doen zodat de klachten afnemen. Het is belangrijk dat je bij houdt wanneer je buikpijn hebt, dan kan de arts daar ook naar kijken. Het zou kunnen zijn dat je last hebt na het eten en dat je bijvoorbeeld te snel eet of een verkeerde houding aanneemt tijdens het eten. Het zou ook kunnen zijn dat je te weinig variatie hebt met het eten of dat je te gulzig bent. Het is belangrijk dat je daar ook eens op let, zorg voor voldoende afwisseling.


Maar bij vrouwen zijn er ook andere klachten die kunnen zorgen voor buikpijn. De menstruatie geeft hen eens in de maand vaak een flinke buikpijn waardoor ze zich niet goed voelen. Ze kunnen een gevoelige buik hebben maar ze kunnen ook sneller irritaties hebben. Zoals je kunt zien zijn er dus verschillende oorzaken die de buikpijn kunnen veroorzaken, maar wat is nu de oorzaak bij jouw buikpijn? Kom daar maar eens achter, dat kan een hele zoektocht zijn. Als je naar de arts gaat dan zal deze onderzoeken waar dat de pijn vandaan komt en aan je buik voelen. Je dient dan aan te geven op welke plek de pijn zit en op die manier probeert hij er achter te komen waar dat de pijn vandaan komt. Houd bijvoorbeeld een week bij op welke tijden de buikpijn optreedt, is dit misschien altijd na het eten? Dit kan voor een arts een aanknopingspunt zijn.

 

Wanneer ga je naar de dokter met buikpijn?

Als je al een paar weken last hebt van buikpijn dan wordt het hoog tijd om eens naar de dokter te gaan. Zeker als de pijn rechts onderin de buik zit dan kun je maar beter even naar de arts gaan wanneer je je er ook ziek bij voelt. Dan kan de buikpijn namelijk te maken hebben met je blindedarm. Vooralsnog hoef je je bij buikpijn niet meteen grote zorgen te maken wanneer zij telkens snel weer weg is. Het kan ook zijn dat je overdag even buikpijn hebt en dat als je naar de wc bent geweest het weer over is. Dan heeft er even wat gas in de weg gezeten, dat is dan ook een veelvoorkomende oorzaak van buikpijn. Er zijn natuurlijk ook ernstige buikklachten. Kijk een dergelijke buikpijn niet te lang aan maar ga op tijd naar de huisarts wanneer de klachten hevig zijn en niet overgaan. Dit geldt ook voor kinderen, als zij al langere tijd klagen over buikpijn dan is het goed om er even naar te laten kijken. Het zou kunnen zijn dat het te maken heeft met het feit dat de kinderen volop in de groei zijn maar het zou zomaar een andere oorzaak kunnen hebben. Daarom dient de arts dat te onderzoeken en zo kom je hopelijk snel achter de oorzaak zodat er iets tegen de klachten kan worden ondernomen zodat deze spoedig afnemen.