Het kan voor iemand heel vervelend zijn als ze last hebben van een spastische darm. In Nederland zijn er veel mensen die er last van hebben. Waarschijnlijk tussen de tien en vijftien procent heeft er last van. Althans dat is hetgeen er bekend is. Veel mensen weten niet eens dat ze er last van hebben, of last van hebben gehad. Het is daarom van belang om de symptomen van een spastische darm goed te herkennen.

 

Als je last hebt van een spastische darm dan reageren je darmen gevoeliger dan normaal op eten, drinken en medicijnen. Hierdoor  worden de darmen vaker samengetrokken dan gewoonlijk. De gevolgen hiervan kunnen pijnlijk zijn. In de meeste gevallen  heb je dan last van buikpijn en buikkrampen. Je krijgt daarbij ook te maken met een ander ontlastingspatroon. Hierdoor krijg je ook last van obstipatie en diarree. Hoeveel last je er precies van krijgt is niet helemaal bekend. De ene persoon krijgt meer last van obstipatie terwijl de andere meer last heeft van diarree. 

Buiten obstipatie, diarree en buikkrampen zijn er nog enkele andere symptomen van een spastische darm. Je kan ook heel veel last krijgen van een opgeblazen gevoel, winderigheid of slijm bij de ontlasting. Deze symptomen zijn goed herkenbaar en wijzen vaak op het prikkelbaar darmsyndroom.

Het is belangrijk om te weten dat een spastische darm geen ziekte is en ook niet schadelijk is voor het lichaam. Je kan er ook niet aan doodgaan. De klachten die met een spastische darm te maken hebben komen ook niet continue voor. Het is alleen een zeer vervelend gevoel waar je het liefst zo spoedig mogelijk vanaf bent.

Als je last hebt van bovengenoemde symptomen en deze ook veelvuldig bij jou voorkomen dan is het zeer verstandig om aan een goed vezelrijk dieet te houden. Je kan een spastische darm daarmee niet kwijtraken maar vermindert wel aanzienlijk de kans dat je last hebt van de symptomen. Er zijn ook medicijnen voor een spastische darm op de markt. Enkele kan je zo verkrijgen bij een apotheek of drogist. Het is alleen wel raadzaam dit eerst met je huisarts te bespreken.