Het prikkelbaar darm syndroom staat ook wel bekend onder de naam spastische darm. Het wil zeggen dat je last hebt van een verstoorde darm en deze reageert dus ook heviger en vaker dan normaal op de prikkels. De darm trekt hierdoor vaker samen en als je dan last hebt van stress of spanning dan zou dat zomaar de oorzaak kunnen zijn. Dat geldt trouwens ook wanneer je alleen maar vezelarme voeding tot je neemt, ook dat kan er voor zorgen dat je last krijgt van het prikkelbaar darm syndroom of dat de klachten hierdoor erger worden.

Gelukkig is het prikkelbaar darm syndroom een onschuldige aandoening. Het komt wel vaak voor en er zijn ook mensen die niet eens weten dat zij er last van hebben. Er zijn mensen die er veel klachten door hebben en die daardoor belemmerd worden in het dagelijkse leven, maar er zijn ook mensen die maar af en toe klachten hebben en er goed mee kunnen leven en alles kunnen blijven doen. De klachten die bij een prikkelbaar darm syndroom horen zijn een opgeblazen gevoel, buikpijn en buikkrampen, maar ook winderigheid en diarree horen er bij. Het kan ook zijn dat je last hebt van verstopping. Dit zijn natuurlijk vervelende klachten. Maar helaas kun je er zomaar mee te maken krijgen. Je kunt het niet zomaar van je afzetten maar er zijn gelukkig wel medicijnen voor. Daarvoor is wel eerst onderzoek door de arts nodig om vast te stellen of dat het gaat over het prikkelbaar darm syndroom. 

Wat doe je aan het prikkelbaar darm syndroom?

Als je denkt dat je lijdt aan het prikkelbaar darm syndroom, dan kun je maar beter even naar de huisarts gaan en zeker wanneer het je belemmert in het dagelijks leven. Het zou kunnen zijn dat je niet zoveel last hebt, dan kun je het even aankijken maar wanneer de buikkrampen erger worden en aan blijven houden dan is het goed om toch even te gaan. Er zal dan een onderzoek plaatsvinden. Als na onderzoek blijkt dat je last hebt van een prikkelbaar darm syndroom, dan kan de arts medicatie voorschrijven. Het zou ook kunnen helpen om wat te rusten als je bijvoorbeeld  buikpijn hebt. De buik kan dan even tot rust komen. Verder is het belangrijk dat je kijkt wat je wel en niet kunt doen, je wilt natuurlijk niet dat je door het prikkelbaar darm syndroom veel dingen achterwege moet laten, daarom is overleg met de arts ook goed om te kijken wat er aan gedaan kan worden. Het kan zijn dat je veel last hebt van spanningen en stress en dit kan dan worden aangepakt. Het kan ook zijn dat het door vezelarme voeding komt, ook dat kan dan aan worden gepakt met een dieet of met het veranderen van het voedingspatroon. Luister daarom goed naar je lichaam en geef de arts de klachten door zodat je hier samen wat aan kunt doen om snel van de klachten af te komen.